vrijdag 9 maart 2012

Liesbeth Staats 2e in Wie is de Mol? 2012, Hadewych Minis de winnaar, Anne-Marie Jung de Mol!


Liesbeth Staats 2e in  Wie is de Mol? 2012, Hadewych Minis de winnaar, Anne-Marie Jung de Mol!

Hadewych Minis heeft het zenuwslopende programma Wie is de Mol? gewonnen. Anne-Marie Jung en Liesbeth Staats waren ook nog in de race.

Anne-Marie werd donderdag dan eindelijk onthuld als slinkse mol. Liesbeth Staats verloor in het laatste stadium de spannende afvalrace, en werd tweede. Volgens De mol was Liesbeth vanwege 'haar mysterieuze hoofd de voornaamste verdachte.' Het hoofd van ‘de mol’ was als watermerk in de verdiende bankbiljetten van de kandidaten verwerkt.

Op de Wikipedia-pagina van Hadewych Minis was donderdagmiddag al te lezen dat de actrice de winnaar van het programma was geworden. Later werd de tekst aangepast in: kandidaat Wie is de Mol? 2012.

Veel fans van de show werden afgelopen donderdag voor nóg een week in spanning gehouden. Ruim twee miljoen kijkers stemden af op het populaire programma.

Naast Liesbeth Staats, Hadewych Minis en Anne-Marie Jung namen ook schrijfster Marion Pauw, rapper Dio, politicus Frits Huffnagel, zwemkampioen Maarten van der Weijden, presentatrice Marit van Bohemen, cabaretier Tim Kamps en musicalacteur William Spaaij namen deel aan dit seizoen van Wie is de Mol?

Acteur Patrick Stoof was vorig seizoen de Mol en vertelde in het AD dat hij Liesbeth Staats verdenkt. 'Ik verdenk Liesbeth al heel lang. Haar 'biechtverhalen' kloppen volgens mij niet. Maar als het Anne-Marie is, zou dat héél knap zijn'.

Stoof zegt dat hij zelf een Mol was die 'ongevaarlijkheid uitstraalde en mensen gemakkelijk op andere gedachten kon brengen'. Dat ziet hij ook bij Liesbeth Staats. 'Maar ze komt aan de andere kant ook over als een denker. Jeetje, ik ga nu toch weer twijfelen.'

Wie is de Mol? werd dit jaar opgenomen in IJsland en Spanje. William Spaay, Liesbeth Staats, Frits Huffnagel, Anne-Marie Jung, Maarten van der Weijden, Marion Pauw, Dio, Hadewych Minis, Tim Kamps en Marit van Bohemen begonnen 5 januari aan het avontuur en negen weken later is het tijd voor de finale.

Niet Liesbeth Staats maar Anne-Marie is de Mol

Anne-Marie Jung is dus de Mol 2012. Met haar naïeve gedrag en gegil leidde ze menigeen om de tafel. Want ook bij de ervaren Mol-kijkers ging de meeste verdenking uit naar Liesbeth Staats. “Ik dacht heel vaak dat als ik de Mol niet was, Liesbeth het zeker zou zijn”, zegt Anne-Marie met gaar eigen logica. Hadewych Minis wint de 2012-editie.

Bij de laatste opdracht, de zoektocht naar Liesbeth Staats, was het juist Anne-Marie die last minute opmerkte dat Liesbeth wel eens in de brug zou kunnen zitten. Op de valreep werd die opdracht voltooid, waarmee nog even 2500 euro werd verdiend. Misschien een goedmakertje voor de overgebleven twee kandidates met wie de Mol zo bevriend was geraakt? Sowieso is de prijzenpot de laagste ooit in de geschiedenis van Wie Is de Mol?.

Het was een spannend seizoen met een onverwachte ontknoping. In kijkcijfers gemeten het meest succesvolle ooit. Volgend jaar vast een nieuwe editie. Wie weet dan met een Televizier-ring op zak.

Hadewych Minis mag zich de winnares noemen van het twaalfde seizoen Wie is de Mol?, ze was Liesbeth Staats net te slim af. En wát voor een! Voor het eerst in de geschiedenis was een winnares tijdens de opnames in verwachting. De 35-jarige blondine: „Een dag voor vertrek kwam ik erachter dat Tibor en ik een kindje verwachtten.”

Ietwat aarzelend steekt Hadewych, inmiddels bevallen van een kerngezonde zoon, van wal. Verontschuldigend: „Ja sorry, ik kan me gewoon nog niet voorstellen dat ik vrijuit mag spreken. Ik heb zolang mijn mond moeten houden…”

Eenmaal op gang vertelt Hadewych: „Ik heb Anne-Marie Jung van het begin af aan verdacht. Eerst intuïtief, later vanwege haar gedrag. Zo schreef bijvoorbeeld iedereen heel veel in zijn of haar molboekje. En zij deed dat niet. Dat was natuurlijk heel vreemd. En ook wel riskant.” Ze knikt: „Het schijnt dat de intuïtie van zwangere vrouwen heel sterk is. In die zin heeft mijn zwangerschap een bijdrage geleverd aan mijn overwinning.

Maar het had ook ’nadelen’ hoor! Zo was ik nóg emotioneler dan normaal. Het is ook zó bijzonder om aan dit programma mee te doen. De kijker dacht wellicht als er weer iemand afviel ’so what?’ En toch was De Test onwaarschijnlijk spannend. En een ’rood scherm’ stond, bij mij althans, garant voor tranen. Ik was ook veel verstrooider. Dat laatste ben ik nu overigens, vijf weken na de geboorte van mijn zoon Salvador, nog steeds…”

Tijdens de strijd voelde Hadewych zich naar eigen zeggen echt een ’supervrouw’. „Al relativeerde de baby in mijn buik de boel.” Net als haar verloofde Tibor Lukacs trouwens. „Iedereen had één vertrouwenspersoon, en Tibor was die van mij. Ik belde hem dan zo uitgelaten op en ging zo op in het spel, dat hij af en toe riep ’kom op joh, het is een spél!’”

Kijkcijfers best bekeken finale van Wie is de Mol? aller tijden

De laatste aflevering van Wie is de Mol? 2012 was de best bekeken finale in de geschiedenis van het programma. In totaal keken 2.105.000 mensen naar de ontmaskering van Anne-Marie Jung.

Daarmee is Wie is de Mol? een weergaloos succes voor de Avro, die meteen klassementsleider van de donderdagavond is. Fantastische cijfers, waarmee het seizoen van dit jaar niet meer stuk kan. Wie is de Mol? trapte in januari al af met 2,136 miljoen kijkers, wat de best bekeken aflevering in de geschiedenis van het programma is.

Anne-Marie Jung werd donderdagavond ontmaskerd als de Mol, Hadewych Minis was de winnares van het programma, Liesbeth Staats de verliezer. Hadewych neemt de pot van 12.601 euro mee naar huis. Volgende week start op de plek van van Wie is de Mol? het tweede seizoen van Bloedverwanten, waarmee de Avro een nieuwe troefkaart inzet - al is het onwaarschijnlijk dat de dramaserie kijkcijfers van dit torenhoge niveau gaat halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten