woensdag 11 december 2013

Liesbeth Staats kandidaat in De slimste mens 2013


Liesbeth Staats kandidaat in De slimste mens 2013

De slimste mens is een kennisquiz met een knipoog. Afl. 27: de tweede finaleronde. Met Liesbeth Staats, Lucky Fonz III en Pieter Derks. Presentatie: Philip Freriks, Maarten van Rossem.

Liesbeth Staats

Elisabeth Christina Anthonia (Liesbeth) Staats (Leiderdorp, 23 mei 1973) is een Nederlands journaliste en presentatrice.
Opleiding

Liesbeth Staats studeert van 1992 tot 1998 Nederlandse taal en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.
Carrière

Tot 2002 werkte Staats als verslaggever bij de lokale Amsterdamse omroep AT5.

Vervolgens werkte Liesbeth Staats van 2000 tot 2007 als nieuwslezer bij het Jeugdjournaal. Ze begon als redacteur, maar reeds na drie maanden werd ze aangenomen als verslaggever. Op 1 januari 2001 was ze voor het eerst als verslaggever te zien. Al vrij snel werd ze ook invalpresentator bij het Jeugdjournaal. Dit deed ze door de jaren heen steeds meer en in haar laatste jaar was ze zelfs vaker presentator dan verslaggever. Tussendoor zette de NOS Staats ook geregeld in voor andere presentatieklussen. Zo presenteerde ze in 2004 samen met Floris Roubos het Space Journaal en deed ze in 2007 verslag van de geboorteaangifte van prinses Ariane. In 2004 deed ze verslag over de vloedgolven in Azië op 26 december 2004, waarvoor ze in 2005 de Cinekid publieksprijs won.

Na het Jeugdjournaal was Liesbeth Staats verslaggever en presentator bij de actualiteitenrubriek EenVandaag. Dit deed ze tot 2007, daarna werd ze verslaggever en presentator voor Brandpunt.

In 2011 richtte Staats een eigen productiebedrijf op; Staats TV en sloot ze zich aan bij The Media Sisters. Ze blijft echter wel werkzaam als freelance journalist- en presentatrice. In 2012 deed Staats mee aan Wie is de Mol?, waar ze als tweede eindigde, achter Hadewych Minis. In 2013 deed Liesbeth Staats mee aan De Slimste Mens, waar ze verdienstelijk als 6e eindigde.

Liesbeth Staats is getrouwd en heeft kinderen.

De Slimste of De slimste mens is een Nederlands televisieprogramma. Vanaf 2012 wordt deze quiz uitgezonden bij de NCRV. De presentatie is in handen van Philip Freriks met Maarten van Rossem als jurylid.

In het najaar van 2009 werd de quiz uitgezonden bij bij RTL4 en gepresenteerd door Martijn Krabbé. Daarvoor was het programma al tweemaal te zien bij Talpa (voorjaar en najaar 2006), toen gepresenteerd door Linda de Mol.

Elke reeks duurde twee maanden. In de eerste drie seizoenen werd de quiz vier keer per week uitgezonden. In het vierde en vijfde seizoen zijn er vijf uitzendingen per week.

Het programma is gebaseerd op de Vlaamse quiz De Slimste Mens ter Wereld.

Elke aflevering wordt gespeeld met drie kandidaten, waaronder Liesbeth Staats in 2013, bijna altijd bekende Nederlanders. Speciaal aan de quiz is dat de kandidaten zeer associatief moeten denken. De rondes bestaan uit verschillende soorten vragen, waarbij bijvoorbeeld vier of vijf antwoorden gegeven moeten worden op een vraag, lijstjes rond een thema moeten worden volgemaakt, verbanden moeten worden gezocht, trefwoorden moeten worden gegeven bij een filmpje over gebeurtenissen uit de recente geschiedenis of puzzels gemaakt. Door vragen goed te beantwoorden kunnen seconden gewonnen worden, maar deze seconden gaan er weer af door na te denken. Als een kandidaat 'Stop' of 'Pas' zegt en nog niet alle antwoorden zijn gegeven, dan mogen de andere kandidaten de vraag proberen af te maken, waarbij degenen met het minste aantal seconden altijd als eerste aan de beurt is.

Na vijf ronden wordt bekeken wie de meeste seconden over heeft. Deze persoon is dan de Slimste Mens van de dag en gaat sowieso door naar de volgende aflevering. De overige twee kandidaten spelen tegen elkaar in de finale. Degene die (door het geven van goede antwoorden) de tijd van de ander op nul weet te zetten, wint en gaat ook door naar de volgende aflevering. De derde persoon valt af en wordt vervangen door een nieuwe deelnemer. De winnaar van de aflevering ervoor zit in de meest rechtse stoel, de nieuwkomer zit in de linkse stoel.

In de laatste week van uitzending komen de deelnemers met de meeste deelnames terug. De volgorde hangt af van het aantal deelnames en overwinningen. Zo komt de persoon met de meeste deelnames en daarbij de meeste overwinningen pas in de allerlaatste aflevering terug, zodat de kans op de eindoverwinning groter is. In de allerlaatste aflevering valt de deelnemer met het minste aantal seconden af en spelen de overige twee kandidaten de finale. Degene die dan de tijd van de ander op nul weet te zetten, wordt dan tot 'De slimste mens' gekroond.

2013

De NCRV heeft bekendgemaakt dat er vanaf de zomer van 2013 twee seizoenen worden uitgezonden, vanwege het grote succes van het programma in 2012. De presentatie blijft in handen van Freriks. Van Rossem is in het vijfde seizoen wederom jurylid. Dit seizoen werd gewonnen door Pieter Derks, die maar liefst 12 maal op rij in het programma zat. Hij versloeg in de finale Charly Luske, die al eerder deelnemer was in 2009.

De finale werd bekeken door 1.036.000 kijkers, ook werd dit seizoen een app geïntroduceerd waarop online tegen andere spelers het spel gespeeld kon worden.

Hanna Bervoets (7/5)², Charly Luske (7/4)², Ronald Snijders (7/4)², Pieter Derks (6/4)¹, Sharon Gesthuizen (5/1)², Liesbeth Staats (5/1)², Sjoerd Pleijsier (4/2), Merel Westrik (4/1), Dominique van der Heyde (4/1), Pieter Jouke (2/1), Lucky Fonz III (2/1)¹, Janine Abbring (2/0), Marit van Bohemen (2/0), Ivo de Wijs (2/0).
Eenmalig: Dennis van de Ven, Karin Amatmoekrim, Arnold Karskens, Kees Moeliker, Dick Jol, Jan Heemskerk, Ymke Wieringa, Klaas van der Eerden, Katinka Polderman, Patrick Stoof, Anne van Veen, Klaas Drupsteen, Dave von Raven, Evert ten Napel, Yora Rienstra, Henny Stoel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten