dinsdag 15 november 2011

Art Rooijakkers presentator Wie is de Mol 2012 met Liesbeth Staats


Art Rooijakkers presentator Wie is de Mol 2012 met Liesbeth Staats.

Art Rooijakkers stapt in de voetsporen van Pieter Jan Hagens, Karel van der Graaf en Angela Groothuizen. Hij is de nieuwe presentator van Wie is de Mol?.

Rooijakkers was vorig jaar zelf de winnaar van het programma. Aan Metro vertelt hij dat dat wel een extra dimensie gaf aan zijn nieuwe klus. "Ik begrijp de kandidaten als Liesbeth Staats beter dan toen ik bijvoorbeeld Peking Express presenteerde. Ik weet hoe het is om aan de andere kant te zitten. Die executies met het rode en groene computerscherm waren zenuwslopend. Met een trillende vinger drukte ik de muisknop in."

Het spelprogramma, dat begin volgend jaar wordt uitgezonden, speelde zich deze keer af in IJsland. De tien kandidaten die met lekaar de strijd aangaan zijn Hadewych Minis, Frits Huffnagel, Dio, Tim Kamps, Annemarie Jung, Marit van Bohemen, Maarten van der Weijden, Marion Pauw, Liesbeth Staats en William Spaaij.

Het gaat de Avro niet nog eens gebeuren dat de groep vertrekkende deelnemers van Wie Is de Mol? met Liesbeth Staats op Schiphol wordt gefotografeerd. Dat zegt de nieuwe presentator Art Rooijakkers in Metro. “Voor de toekomst zullen we voor vertrek passende maatregelen nemen.” De cast van seizoen 2012 werd zodoende al in een half jaar te vroeg bekend via weekblad Privé. Art daarover: “Klote en ik vond het heel flauw. Als ik ooit naar de film ga en ik zie dat Evert Santegoeds in de zaal zit dan ga ik niet naast hem zitten. Hij zo’n type dat het einde van de film zal verklappen. Iemand die het leuk vindt om de lol van anderen te bederven.”

Het lek kwam naar buiten terwijl Wie Is de Mol? nog werd gefilmd. “In het programma merk je er niks van, maar het was wel lastig voor de deelnemers. Want als een kandidaat in Nederland terugkwam, konden mensen zeggen: hé, er stond toch in de krant dat jij aan WIDM meedeed, hoe kan het dat je nu alweer hier rondloopt? Daar hebben we op geanticipeerd.”

Rooijakkers was vorig jaar kandidaat en nu dus de presentator. Dat heeft er mee te maken dat Pieter Jan Hagens zich op meer journalistiek werk wilde focussen, waardoor er een plekje vrijkwam. “Er zullen mensen zijn die denken dat het vooropgezet spel is. Maar pas ver nadat ik had meegedaan werd bekend dat ik het zou gaan presenteren.” De reacties op Art zijn ‘heel positief’. “Ze kwamen er pas in IJsland achter. Een dag voor de opnames zat de groep met Liesbeth Staats ergens te eten toen ik ineens kwam binnenwandelen. Iedereen begon te klappen. Ik dacht: wat is dit voor raar gedoe. ‘Voor wie klappen jullie?’, vroeg ik. ‘Voor jou! Jij hebt gewonnen!’ Na tien minuten zei iemand: ‘maar wacht eens even: wat doe jij hier eigenlijk?’”

Art licht ook een tipje van de sluier op van het nieuwe seizoen. “Het is totaal anders dan je gewend bent. Het concept is hetzelfde, maar de sfeer van het programma is anders. Ik heb al wat gezien in de montage en vooral de opening is spectaculair. Het juiste woord voor dit seizoen is misschien wel vervreemdend.”

vrijdag 4 november 2011

De Wie is de Mol? biografie van Liesbeth Staats


De Wie is de Mol? biografie van Liesbeth Staats.

Liesbeth Staats is een Nederlandse verslaggever en presentator, geboren op 23 mei 1973.

Liesbeth Staats studeerde van 1992 tot 1998 aan de Universiteit van Amsterdam. Tot 2002 werkte ze verslaggever bij de lokale Amsterdamse omroep AT5 en van 2002 tot 2007 als nieuwslezer bij het Jeugdjournaal.

Daarna was Liesbeth Staats verslaggever en presentator bij de actualiteitenrubriek EénVandaag.

Sinds 2011 heeft Liesbeth Staats een eigen productiebedrijf.

Wie is de Mol? wordt door tien personen gespeeld; vijf mannen en vijf vrouwen, waaronder Liesbeth Staats. De deelnemers reizen af naar buitenland. Daar moeten ze verschillende opdrachten uitvoeren. Ze moeten samenwerken om de opdrachten zo goed mogelijk uit te voeren en geld te verdienen voor de pot. Één van de deelnemers is echter een bedrieger, de Mol. Hij of zij moet er in het geheim voor zorgen dat de opdrachten mislukken door het spel te saboteren, ‘Mollen’ genoemd.

Voorbeeld van een vraag.Het spel bestaat uit meerdere rondes. Elke ronde bestaat uit 3 opdrachten die in twee dagen worden uitgevoerd. Na elke ronde moeten de deelnemers 20 vragen beantwoorden over de identiteit van de Mol. Degene die de minste goede antwoorden geeft ligt uit het spel en gaat direct naar huis. Soms kunnen deelnemers een joker verdienen. Deze is goed voor een vrijstelling bij een test.

De finaletest, hopelijk met Liesbeth Staats, bestaat uit 50 vragen over de Mol. Één wint, één verliest en één is de Mol. De winnaar gaat naar huis met het geld uit de pot.

Wie is de Mol? is een van oorsprong Belgisch programma dat door productiehuis Woestijnvis geproduceerd werd naar het idee van haar programmamakers Bart De Pauw, Tom Lenaerts, Michiel Devlieger en Michel Vanhove. Het werd uitgezonden door de publieke omroep VRT. Seizoen 1 (1999) speelde zich voornamelijk af in Frankrijk. Kijkers ontdekken het zondagavondprogramma massaal en ze proberen gezamelijk de Mol te ontmaskeren.

Rose d’OrIn 1999 won het programma de prestigieuze Rose d’Or (Gouden Roos) op het televisiefestival van Montreux. Het programma werd aan 47 landen, waaronder Nederland, verkocht. Het eerste Nederlandse seizoen werd uitgezonden in 1999 onder de naam “Wie is… de Mol?”. De serie werd opgenomen in Australië. In de eerste vier seizoenen werd het spel gespeeld door onbekende Nederlanders, daarna met BN-ers.

Het programma kreeg in 2001 een Gouden Beeld voor het beste amusementsprogramma. In 2001, 2002, 2009 en 2010 werd Wie is de Mol? genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring, maar kwam het programma niet als winnaar uit de bus. In december 2008 werd het programma bij een verkiezing van het blad Avrobode gekozen tot beste AVRO-programma van de afgelopen 50 jaar.

Wie is de Mol? trekt in Nederland meer dan 1½ miljoen kijkers per aflevering, en is enkele keren het best bekeken programma van de dag geweest.

Angela Groothuizen presenteerde seizoen 1 t/m 5. Ze werd bekend bij het grote publiek als zangeres in de Dolly Dots. Na het uiteenvallen van de band is ze begonnen met het maken van televisieprogramma’s voor de AVRO, waaronder Wie is de Mol?. Toen haar contract niet werd verlengd moest men op zoek naar een nieuwe presentator.

Karel van de Graaf nam de presentatie van Wie is de Mol? over. Hij is bekend van verschillende radio- en televisieprogramma’s, en was sinds 1969 werkzaam voor de AVRO. Na zijn eerste seizoen Wie is de Mol? wilde de AVRO hem niet meer als presentator voor het programma gebruiken, omdat hij het gezicht van informatieve programma’s zou worden. Van de Graaf vocht dit met succes aan. Hij mocht ook seizoen 7 presenteren. Na twee seizoenen gepresenteerd te hebben moest hij alsnog stoppen.

Pieter Jan Hagens nam het stokje over van Karel van der Graaf. Eerder nam hij de presentatie van EénVandaag van hem over. Hij presenteert het programma sinds seizoen 8. Art Rooijakkers presenteert de Wie is de Mol serie met Liesbeth Staats.