vrijdag 4 november 2011

De Wie is de Mol? biografie van Liesbeth Staats


De Wie is de Mol? biografie van Liesbeth Staats.

Liesbeth Staats is een Nederlandse verslaggever en presentator, geboren op 23 mei 1973.

Liesbeth Staats studeerde van 1992 tot 1998 aan de Universiteit van Amsterdam. Tot 2002 werkte ze verslaggever bij de lokale Amsterdamse omroep AT5 en van 2002 tot 2007 als nieuwslezer bij het Jeugdjournaal.

Daarna was Liesbeth Staats verslaggever en presentator bij de actualiteitenrubriek EénVandaag.

Sinds 2011 heeft Liesbeth Staats een eigen productiebedrijf.

Wie is de Mol? wordt door tien personen gespeeld; vijf mannen en vijf vrouwen, waaronder Liesbeth Staats. De deelnemers reizen af naar buitenland. Daar moeten ze verschillende opdrachten uitvoeren. Ze moeten samenwerken om de opdrachten zo goed mogelijk uit te voeren en geld te verdienen voor de pot. Één van de deelnemers is echter een bedrieger, de Mol. Hij of zij moet er in het geheim voor zorgen dat de opdrachten mislukken door het spel te saboteren, ‘Mollen’ genoemd.

Voorbeeld van een vraag.Het spel bestaat uit meerdere rondes. Elke ronde bestaat uit 3 opdrachten die in twee dagen worden uitgevoerd. Na elke ronde moeten de deelnemers 20 vragen beantwoorden over de identiteit van de Mol. Degene die de minste goede antwoorden geeft ligt uit het spel en gaat direct naar huis. Soms kunnen deelnemers een joker verdienen. Deze is goed voor een vrijstelling bij een test.

De finaletest, hopelijk met Liesbeth Staats, bestaat uit 50 vragen over de Mol. Één wint, één verliest en één is de Mol. De winnaar gaat naar huis met het geld uit de pot.

Wie is de Mol? is een van oorsprong Belgisch programma dat door productiehuis Woestijnvis geproduceerd werd naar het idee van haar programmamakers Bart De Pauw, Tom Lenaerts, Michiel Devlieger en Michel Vanhove. Het werd uitgezonden door de publieke omroep VRT. Seizoen 1 (1999) speelde zich voornamelijk af in Frankrijk. Kijkers ontdekken het zondagavondprogramma massaal en ze proberen gezamelijk de Mol te ontmaskeren.

Rose d’OrIn 1999 won het programma de prestigieuze Rose d’Or (Gouden Roos) op het televisiefestival van Montreux. Het programma werd aan 47 landen, waaronder Nederland, verkocht. Het eerste Nederlandse seizoen werd uitgezonden in 1999 onder de naam “Wie is… de Mol?”. De serie werd opgenomen in Australië. In de eerste vier seizoenen werd het spel gespeeld door onbekende Nederlanders, daarna met BN-ers.

Het programma kreeg in 2001 een Gouden Beeld voor het beste amusementsprogramma. In 2001, 2002, 2009 en 2010 werd Wie is de Mol? genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring, maar kwam het programma niet als winnaar uit de bus. In december 2008 werd het programma bij een verkiezing van het blad Avrobode gekozen tot beste AVRO-programma van de afgelopen 50 jaar.

Wie is de Mol? trekt in Nederland meer dan 1½ miljoen kijkers per aflevering, en is enkele keren het best bekeken programma van de dag geweest.

Angela Groothuizen presenteerde seizoen 1 t/m 5. Ze werd bekend bij het grote publiek als zangeres in de Dolly Dots. Na het uiteenvallen van de band is ze begonnen met het maken van televisieprogramma’s voor de AVRO, waaronder Wie is de Mol?. Toen haar contract niet werd verlengd moest men op zoek naar een nieuwe presentator.

Karel van de Graaf nam de presentatie van Wie is de Mol? over. Hij is bekend van verschillende radio- en televisieprogramma’s, en was sinds 1969 werkzaam voor de AVRO. Na zijn eerste seizoen Wie is de Mol? wilde de AVRO hem niet meer als presentator voor het programma gebruiken, omdat hij het gezicht van informatieve programma’s zou worden. Van de Graaf vocht dit met succes aan. Hij mocht ook seizoen 7 presenteren. Na twee seizoenen gepresenteerd te hebben moest hij alsnog stoppen.

Pieter Jan Hagens nam het stokje over van Karel van der Graaf. Eerder nam hij de presentatie van EénVandaag van hem over. Hij presenteert het programma sinds seizoen 8. Art Rooijakkers presenteert de Wie is de Mol serie met Liesbeth Staats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten